Swish ingår avtal om snabba Europeiska betalningar

I slutet av 2019 gick sju europeiska betalningslösningar ihop och skapade European Mobile Payment Systems Association (EMPSA). Syftet med avtalet är att skapa snabba betalningar runt om i Europa, likt så Swish fungerar i Sverige idag.

Så här fungerar Swish idag

Swish startades och ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna. Utöver dessa banker funkar Swish även med Forex, Marginalen Bank, Skandia, Ålandsbanken, ICA Banken och Sparbanken Syd.

Betalningarna med Swish går på nolltid men det tar längre tid att cleara (en term som används av finansiella institut för att genomföra en betalning på ett säkert sätt) dom vilket gör att det uppstår ett konstant skuldförhållande mellan de inblandade bankerna som regleras löpande.

Det europeiska samarbetet

Det europeiska samarbetet är mellan följande parter:

  • ”Bancontact Payconing Company” (Belgien),
  • ”Bluecode” (Tyskland, Österrike),
  • ”MobilePay” (Finland, Danmark),
  • ”SIBS/MB WAY” (Portugal),
  • ”Swish” (Sverige),
  • ”TWINT” (Schweiz) och
  • ”VIPPS” (Norge)

Tillsamman har de inblandade parterna 25 miljoner användare, över en miljon ansluta företag och mer än 350 ansluta banker.

Så här säger Anna-Lena Wretman som är vice ordförande av EMPSA och vd för Swish:

”Önskemålet om att göra Swish-betalningar utanför Sverige har länge varit en hög prioritet bland våra sju miljoner användare. Med EMPSA tar vi nu ett viktigt steg mot att göra det möjligt, samtidigt som vi stärker det europeiska samarbetet mellan mobila plånböcker”

Kort och gott innebär detta att du inom en framtid kommer kunna använda Swish när du betalar utomlands i Europa.

Källa: https://www.getswish.se/releases/sju-mobila-betalningslosningar-gor-unikt-samarbete-och-bildar-organisationen-european-mobile-payment-systems-association-empsa-2/