Eftersom det inte kostar något för dig att använda dig av Swish vid transaktioner går det att fråga sig hur Swish egentligen tjänar pengar. Getswish, företaget bakom Swish, går med vinst ungefär vartannat år. Men det är inte du som privatperson som får ta notan utan istället är det en annan kategori som drabbas.

Totalt finns det tre olika sätt som Swish tjänar pengar på:

  • Företagens avgift
  • Bankerna i Sverige köper tjänsten av sig själva
  • Swish drar in pengar från bankerna

Företag betalar avgift

När du besöker en liten kiosk eller butik kommer du säkerligen se att det finns en QR-kod som är tillgänglig som du kan skanna för att sedan skicka beloppet till butiken. Vad du kanske inte visste är att det då för butiken tillkommer en avgift på mellan 2 – 5 kronor.

Denna transaktionsavgift gäller för alla företag inte bara för kiosker och butiker. När du gör en betalning till ett företag genom Swish kommer denna summan alltid att ligga på företaget. Dock är det så att alla företag får samma avgift oavsett hur stor transaktioner är. Betalar du en räkning med Swish på 5000 kronor får de alltså 2 – 5 kronor i avgift vilket är samma avgift som om du köper ett paket mjölk.

Blir många kronor intjänade på företagen

Företag som har 123-nummer har ett förbud att lägga denna avgift på kunden. Därmed kommer du aldrig att behöva betala avgift när du Swishar ett företag vilket är bra för dig som privatperson. Förutom en avgift för företagen finns det också uppläggningsavgift samt månads- eller årsavgift.

Eftersom det blir allt mer vanligt med Swish vid företagsbetalningar tjänar GetSwish också stora summor på företagen varje år. Företag känner sig nästintill tvingade att skaffa Swish som betaltjänst då den är extremt smidig att använda för privatpersoner. Annars riskerar de att tappa kunder som går till konkurrenter där det är smidigare transaktioner.

Bankerna köper i princip tjänsten av sig själva

Swish ägs av Getswish AB, ett företag som grundades år 2012. Ägare av företaget är de sex storbankerna Handelsbanken, Danske Bank, SEB, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund. Beroende på storlek för banken ägs mellan 10 – 20 procent.

Det är Bankgirot som säljer Swish tillbaka till bankerna. Eftersom Swish ägs av bankerna blir det som att de köper tjänsten av sig själv. Dock gäller detta endast de banker som är delägare. Ytterligare sju banker har också anslutit sig till betaltjänsten. Bland annat gäller detta ICA-banken och Forex Bank.

Getswish har i sig själv inte särskilt många anställda utan istället köps tjänster in utifrån. Självklart från bankerna men också från HiQ och TLW där HiQ är utvecklaren av appen medan TLW är en designbyrå som har hand om kommunikation och varumärke.

Swish får betalt av bankerna

Förutom att bankerna alltså drar in enorma summor via företagen som måste betala avgifter är det också andra faktorer som gör att det blir enorma fördelar för de involverade. Genom att Swish används minskar kontanthanteringens kostnader enormt eftersom färre personer använder kontanter.

Dessutom stannar alla pengar hos bankerna eftersom de skickas mellan bankerna istället för att folk ger varandra kontanter vid skulder eller gåvor. Därmed har Swish blivit minst sagt lukrativt för bankerna som äger Swish.